top of page

23 veebruar 1918 kuulutati Pärnu Endla teatri rõdult välja Eesti Vabariik

Olid keerulised ajad, I maailmasõja lõpp oli käega katsuda. Ometi Saksa okupatsioon tuli ja lisaks kõigele alustas bolševistlik Venemaa sissetungi Eesti Vabariiki.

28 november 1918 algas noore Eesti Vabariigi jaoks Vabadussõda. See sõda sai alguse Narvast, Joala väljadel, ning ometi lõppes Vabadussõda võidukalt Tartu Rahuga!

Üks vana pildialbum postkaartide ning fotodega möödunud sajandi 20-ndatest ja 30-ndatest oskab jutustada rohkem, kui arvata võib! See album avab ühe raske kuid võiduka ajajärgu Eesti ajaloost, mida täna ei taha tunnistada koolid, õpetajad ja kahjuks ka valitsused. See raske ja ohvrite rikas aeg tahetakse visata ajaloo prügikasti. Aga seda ei saa ja ei tohi unustada vaid tuleb alati meeldtuletada koos meie II Vabadusõjaga.

Vaadake seda lühikest videot ja mõelge, mõelge hoolega! Kas täna on selliseid patrioote, nii nagu olid aastatel 1918-1920 Vabadussõjas ja peale Eesti okupeerimist 1940 kui algas II Vabadussõda!

Meeles tuleb pidada üht – Ka surra tuleb osata, auga! Ära ole argpüks ja ära pööra vaenlasele selga, sind tulistatakse ikka!

Eesti Leegioni Sõprade Klubi tänab selle video kokkupanekule pühendatud aja ja vaeva eest härra Jaanus Dalbergi. Suured tänud Teile!


Foto: Eesti iseseisvusmanifesti avalik ettelugemine Pärnu Endla teatri rõdult, Pärnu Muuseumi kogu.

bottom of page